Historie

De 14e eeuw.

Oorlogen en epidemieën raasden over Brabant en de andere gewesten. De mensen op het platteland bleef niets bespaard. In deze roerige tijden ontstond De Mortel.

Rond 1600 was er een grote pestepidemie in deze omgeving en daardoor een grote sterfte onder de plaatselijke bevolking. Er werd een kapelletje opgericht en gewijd aan St. Antonius Abt. Hij werd immers aangeroepen vanwege de pestepidemie. De voltooiing van het kapelletje vond echter pas in 1686 plaats, en St.Antonius toonde zijn ongenoegen hierover door zijn "wit vercksken" te laten spoken op de bouwplaats. Hij wordt daarom ook altijd afgebeeld met een varken aan zijn voeten.

De kapel wordt te klein en er wordt een grote kerk gesticht. En natuurlijk ook een onderkomen voor de toenmalige rector.

De pastorie, die in het begin als zodanig dienst deed, was een zeer sober gebouw. Het dak was gedekt met stro en wanneer er noodzakelijke reparaties waren, werd het benodigde stro bij de inwoners van De Mortel opgehaald.

De grond voor de bouw van de huidige pastorie werd aangekocht in 1737 voor het bedrag van 10 gulden en vier stuivers. De bouw van de pastorie kostte ruim 300 gulden. De huidige pastorie is in 1886 gebouwd door pastoor Jacobus Vermeer. Het is een ruim gebouw met prachtig gestuukte, hoge plafonds. Veel van de toenmalige details zijn nog steeds aanwezig in het gebouw, dat daardoor een authentieke sfeer uitstraalt. Men waant zich in vroegere tijden.

De tuin die bij de pastorie hoort, dient het algemeen gebruik, ook voor de inwoners van De Mortel, en grenst aan een zijde aan de kerk en aan de andere zijde aan het kerkhof. Centraal ligt een prachtige vijver met daaromheen bomen en struiken die het geheel een parkachtig aanzien geven. Het geheel wordt bijgehouden en onderhouden door de enthousiaste vrijwilligers van de parochie.Klik op één van de onderstaande foto's voor een grotere weergave: < Terug naar overzicht accommodaties